Ciasto z makiem ‚Piegusek’

6 jaj

1.5 szklanki mąki

1.5 szklanki maku

1.5 szklanki cukru

1.5 szklanki łuskanych orzechów włoskich

1 kostka margaryny (25dkg)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem. Do masy dodajemy miękką margarynę i ubijamy do jednolitej masy. Zmieniamy w mikserze końcówki na świderki. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, orzechy i połowę cukru, i znów mieszamy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, po ubiciu dodajemy do niej drugą połowę cukru. Wlewamy pianę z cukrem do reszty masy mieszając łyżką. Wlewamy gotową masę do przygotowanej dużej formy. Pieczemy około 40 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>