Pizza tradycyjna

Robienie pizzy tradycyjnej jest dość długotrwałe ale nie skomplikowane, ponieważ trzeba przygotować ciasto i wszystkie składniki. Dlatego nie opłaca się robić 1 pizzy, a najlepiej 2-3 sztuki. Pizza świetnie nadaje się do podgrzewania, a niektórzy mówią, że podgrzana smakuje jeszcze lepiej.
Do ciasta na 1 pizzę potrzeba ok.:
230g mąki
2,5dg drożdży
0,3 szklanki wody (zależy od mąki, czasem więcej)
2 łyżki oleju
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru
oregano, sól

Ciasto na pizzę rozpoczynamy od rozrobienia drożdży z mlekiem podgrzanym do ok 40 stopni (ma nie parzyć w rękę, bo inaczej zabije drożdże), cukrem i paroma łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie do mąki dodać drożdże, wodę, sól i oregano – wymieszać rękami na pulchną masę. Na końcu dodać olej, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1h. Przed rozłożeniem na blachę warto blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić parę kropli oleju – wtedy spód będzie chrupiący.

Dodatki do pizzy według smaku:
– sos (śmietana + koncentrat pomidorowy + czosnek + pikantne papryczki lub sambal + oregano + cukier + sól zagotować)
– ser żółty lub mozzarella pokrojona w plastry
– pieczarki pokrojone i podsmażone z pieprzem
– cebula (najtańszy ale pyszny wypełniacz)
– papryka czerwona/ananas
– szynka/kiełbasa pepperoni/salami

Na rozłożone ciasto dajemy sos, później dodatki według smaku i posypujemy obficie serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

Dodaj komentarz