Rzecz o śmietanie

Tym razem wyjątkowo bez przepisów, ale krótka rzecz o śmietanie.

Często w przepisach pojawia się hasło “kwaśna śmietana” lub “słodka śmietana” ale próżno szukać takich napisów na sklepowych półkach. Ale spokojnie – oba produkty są dostępne w sklepach.

Niezależnie od opakowania, czy będzie to kartonik, folia czy kubeczek bywają śmietany słodkie i kwaśne. Nie zależy to też od procentowej zawartości tłuszczu (bywają słodkie 10% i kwaśne 30%). Zazwyczaj kwaśne są gęste a słodkie płynne (trzeba potrząsnąć pudełkiem) ale bywają wyjątki. Dlatego też, jak rozróżnić śmietanę słodką od kwaśnej? Czym jest tajemnicza kwaśna śmietana?

Słowo klucz to nazwa:
– śmietana – śmietana kwaśna
– śmietanka – śmietana słodka

30% i 36% – to zazwyczaj śmietanki, czyli słodkie do ubijania na sztywno
18% – to zazwyczaj śmietana, w kubeczkach, do sałatek, śledzi itp
12% – to zazwyczaj śmietana, w kubeczkach, do zabielania zup i sosów

Leave a Reply