Tort orzechowy bez pieczenia

1 szklanka orzechów włoskich
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 opakowania śmietanki 30% (ok 100ml)
pół małego opakowania galaretki owocowej (wiśniowa, porzeczkowa – coś kwaśnego)
kubek mocnej herbaty, posłodzonej, z cukrem i 1 łyżką rumu
1 opakowanie spodów tortowych

Spody tortowe obficie polać herbatą (nie może być za suche, ale też nie może zrobić się bagienko – 1/3 szklanki na warstwę jest zazwyczaj ok). Nasączamy tuż przed nałożeniem orzechów, po kolei.

Orzechy zmielić na drobniutki proszek, wymieszać z cukrem pudrem, dodać śmietankę tak, by powstała dość gęsta masa, która da się rozsmarować.

Na pierwszą warstwę kładziemy orzechy, na drugą warstwę orzechy i cieniutko galaretki owocowej, na trzecią orzechy, a tym, co zostało staramy się zrobić boki dookoła tortu.  Tort powinien postać ok 1h w chłodzie (nie koniecznie w lodówce), by biszkopt nabrał smaku i miękkości.

Tort orzechowyTort orzechowy

Leave a Reply