Sernik dwukolorowy

70 dkg sera białego
1,5 kostki margaryny (Kasia 250g)
3 łyżki wody lub mleka
2,2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
8 jajek
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa ciemna:
1 kostkę margaryny (Kasia 250g)
3 łyżki wody lub mleka
1,2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
zagotować i ostudzić. dodać 4 żółtka, odlać na polewę około 3-4 łyżki. dodać 1,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę z białek. Wylać na przygotowaną blachę (dużą i wysoką)

Warstwa jasna:
ser biały, taki w kostkach, przepuścić przez maszynkę (lub – łatwiej – rozgnieść blenderem))dodaj 1 szklankę cukru. Wyrabiamy i dodajemy pojedynczo 4 żółtka.
0,5 kostki margaryny wyrabiamy (czyli musi być miękka ale nie płynna) i dodajemy do sera, na koniec dodajemy pianę z pozostałych 4 białek.
Wykładamy delikatnie łyżką na wierzch warstwy ciemnej.
Pieczemy ok 1h w 200 stopniach. Smacznego