Zrazy wołowe

1kg wołowiny
4-5 cebule
mąka, olej
przyprawy: papryka ostra, chili, liść laurowy (bobkowy), ziele angielskie, sól, pieprz, sos sojowy

Wołowinę pokroić w plastry o grubości 1-1.5cm.
Plastry obustronnie rozbić tłuczkiem na desce. Posypać z obu stron: solą, papryką, chili. Obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch na patelni pokrytej cienką warstwą oleju, tak aby zmieniły kolor na mniej czerwony. Następnie pokroić dość drobno cebule, podsmażyć je delikatnie na oleju, posypać solą.
Wszystko wrzucić do szybkowaru, zalać wodą, tak aby przykryła mięso.
Najlepiej gotować 30 minut, odstawić do przestygnięcia – spróbować sos, czy jest dość pikantny, jeśli nie, dodać papryki i chili do smaku. Przed podaniem, ponownie gotować przez 10-15 minut.
(Nie należy gotować za długo, bo wołowina gotowana za długo robi się twarda!)

Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną, ryżem lub makaronem.

Można robić z mięsa wieprzowego zamiast wołowego.