Piegusek – ciasto z makiem

6 jaj

1.5 szklanki mąki

1.5 szklanki maku

1.5 szklanki cukru

1.5 szklanki łuskanych orzechów włoskich

1 kostka margaryny (25dkg)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem. Do masy dodajemy miękką margarynę i ubijamy do jednolitej masy. Zmieniamy w mikserze końcówki na świderki. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mak, orzechy i połowę cukru, i znów mieszamy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, po ubiciu dodajemy do niej drugą połowę cukru. Wlewamy pianę z cukrem do reszty masy mieszając łyżką. Wlewamy gotową masę do przygotowanej dużej formy. Pieczemy około 40 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni.