Sernik

1kg sera białego (nie homogenizowanego, nie utartego, tylko taki zwykły w kostkach (półtłusty lub tłusty),
10 jaj
70dkg cukru
12 dkg masła
5 dkg mąki
4 ugotowane ziemniaki (średniej wielkości)
proszek do pieczenia 15g
rodzynki
skórka pomarańczowa
1 cytryna

Ser przekręcić przez maszynkę, w trakcie dodając stopniowo ziemniaki.
Żółtka utrzeć z 2/3 cukru na pulchną masę (kiedyś pałką w makutrze, teraz mikserem), przelać do innego naczynia.
Masło utrzeć (kiedyś w makutrze, teraz mikserem), stopniowo dodawać przygotowany wcześniej ser, mieszając. Następnie powoli mieszając dodawać żółtka. Uwaga: zbyt szybkie dodanie żółtek może spowodować powstanie grudek.
W osobnym naczyniu ubić pianę. Następnie warstwami dodajemy do przygotowanej masy: ubitą pianę, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz mąkę.
Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową oraz startą skórkę (tylko to żółte) z całej cytryny.
Wylewamy do dużej formy, pieczemy w 150 stopniach około 1.5h (góra+dół). Jeśli po tym czasie będzie jasny to włączamy termoobieg i czekamy aż się zrumieni.