6 bananów (najlepiej przejrzałych, ciemnych już)
1/2 cytryny
1 szklanka bakalii (rodzynki + orzechy)
3 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1/3 kostki masła lub margaryny (70g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
szczypta soli
Do dużej miski wrzucić obrane banany, zmiażdżyć (tłuczkiem, widelcem, itp.), polać cytryną (szybko, aby nie ściemniały), wsypać bakalie, wymieszać.
Do drugiej miski wsypać: mąkę, cukier, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz sól. Wymieszać. Masło utrzeć na tarce do tej miski mieszając co chwilę.
Do miski z bananami wrzucić zawartość drugiej miski, dobrze wymieszać.
Piec przez 1 godzinę, niezbyt wysokiej temperaturze (230C).
(ciasto bardzo się klei, nie piec w 'sreberku’, bo ciężko odkleić. Piec na papierze do pieczenia).