Skórka pomarańczowa

Składniki:

  • skórka z 5 pomarańczy
  • cukier
  1. Skórkę zalać wodą, zostawić na noc, wylać wodę,
  2. Powtórzyć punkt pierwszy 4 razy,
  3. Po odcedzeniu, wlać wodę (ile?), zasypać cukrem (ile?), zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  4. Następnego dnia, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  5. Punkt 4 powtórzyć 2 razy.

Składniki:
skórka pomarańczowa, cukier, woda.Wykonanie:
Grubą skórkę z 4 pomarańczy zalać wodą na noc
odcedzić i powtórzyć „manewr” jeszcze 3 razy.
W świeżej wodzie gotować skórkę do miękkości(ok.10 min. w szybkowarze, lub
30 min w garnku)
Zagotować ok. 1/4 litra wody z ok 1/2 kg cukru i do wrzącego syropu wrzucić
odcedzoną i pokrojoną na drobne kawałki skórkę, zagotować i pozostawić w
syropie na kilka (lub kilkanaście) godzin
Odcedzić, syrop doprowadzić do wrzenia, dodać jeszcze trochćę cukru(ok 10 dkg) zagotować , wsypać odcedzoną skórkę, gotować przez parę minut i odstawić.
Nazajutrz garnek ze skórka w syropie postawić na palniku i gotować na małym ogniu aż do odparowania nadmiaru wody (od czasu do czasu mieszać).
Włożyć do słoiczków. Finito!